Günümüzde özellikle uluslararası sularda binlerce gemi aktif olarak çalışmaktadır. Nerede olursa olsun, bir geminin doğru bir şekilde çalışması çok önemlidir. Bu yüzden gemiler üretimi de dahil olmak üzere periyodik olarak kontrol ve muayene edilir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gemi tasarımı ve kalite kontrolünde geleneksel muayene işlemleri yerine 3 boyutlu lazer tarama teknolojisinden faydalanılır. Peki, gemilerde 3d lazer tarama süreci nasıl işler?
Bu yazımızda sizler için Gemi Tasarımı ve Kalite Kontrolünde 3 Boyutlu Lazer Tarama Teknolojisinin kullanımından bahsedeceğiz.
Gemi Tasarımı
Gemi tasarımı, pek çok farklı aşamadan meydana gelir. Gemi tasarımının ilk aşamasında, ana geminin geometrisi kullanılarak tasarım yapılır. Ana gemi, hidrostatik özellikleri ve gücünü etkileyen yeni geminin geometrisi için bir referans işlevi görür. Ancak bu işlem esnasında çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunların en yaygını, ana geminin orijinal 3 boyutlu çizimlerinin olmamasıdır.
Böyle bir durumda, geminin verilerini elde etmek için geleneksel yöntemler ile nokta verileri elde edilebilir. Geleneksel yöntemler ile nokta bulutu verileri elde etmek zor ve uzun bir yolculuktur. Ancak gemi tasarımı esnasında 3 boyutlu lazer tarama teknolojisinden faydalanılması durumunda nokta bulutu verileri elde etmek kolaylaşır, çok daha kısa sürer ve maliyeti oldukça düşürür. Bu yüzden gemilerde lazer tarama teknolojisi, gemi tasarımı esnasında sık sık kullanılmaktadır.
Gemilerde Kalite Kontrol
Gemilerin bünyesinde görüldüğünden daha karmaşık, daha çeşitli ve daha yüksek hassasiyet gerektiren yapılar vardır. Gemilerde kalite kontrol işlemleri bu yüzden oldukça zorlu olabilir. Ancak gemilerde lazer tarama teknolojisi kullanılarak bu zorluklar aşılabilir.
Gemilerde tasarım ve denetim gereksinimlerine hızlı yanıt vermek de oldukça önemlidir. Çünkü gemi üreticilerinin sektördeki rakiplerinin önüne geçebilmesinin en temel hususlarında biri budur. Yüksek doğruluk oranında sahip olan 3D lazer tarama teknolojisi, üreticilerin sorunlarını hızlı ve etkili bir şekilde çözebilir.
Ayrıca gemi imalat sürecinde zaman ve atölye koşulları gibi çeşitli etkenlerden dolayı geminin fiziksel hali, tasarımı ile birebir örtüşmeyebilir. Yani küçükte olsa sapmalar meydana gelebilir. Bu yüzden üretilen gemilerin kalitesini kontrol etmek ve montaj hatalarını azaltmak için 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır. 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi ile bu işlemler oldukça hızlı bir şekilde uygulanabilir.
Diğer Kullanım Alanları
Gemilerde lazer tarama teknolojisi sadece tasarım ve kalite kontrol aşamalarında kullanılmaz. Bunların dışında farklı alanlarda da aktif olarak kullanılmaktadır. Gemilerde lazer tarama teknolojisinin diğer kullanım alanlarından bazıları şu şekildedir;
- Gemilerin belirli aralıklarla ya da belirli durumlarda muayene edilmesi gerekir. 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi ile gemilerin geniş alanları detaylı ve hızlı bir şekilde taranabilmektedir.
- Gemi boruları farklı uzamsal ve bükülme açılarına sahiptir. Bu boruların taranabilmesi geleneksel yöntemler ile neredeyse imkansızdır. Ancak 3 boyutlu lazer tarama teknolojisinde kullanılan çeşitli yazılım ve modüller ile bu işlem oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Gemilerde lazer tarama teknolojisi ile gemi borularının tüm detayları elde edilip, incelenebilir.
Ayrıca gemilerde lazer tarama teknolojisi ile elde edilen veriler, gerekli veri işleme yazılımı ile orijinal değerleriyle karşılaştırılabilir. Böylece çalışan mühendis ya da teknisyenler verileri inceleyerek onarılması gereken yerleri kolay bir şekilde tespit edebilir.
Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.