Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza birbirinden farklı terimler girmeye başladı. Bu terimlerden biri de “Dijital İkiz” olarak adlandırılmaktadır. Dijital İkiz gerçek / fiziksel dünyadaki bir şeyin dijital dünyada yaratılmış olan kopyasıdır.
Dijital İkiz Hangi Durumlarda Kullanılır?
Dijital İkiz, fiziksel bir nesnenin ya da ortamın risksiz bir klonu / kopyası olduğu için dijital ikiz üzerinde çeşitli çalışmaları ve deneyleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu özelliği ile Dijital İkiz başta inşaat sektöründe, arkeolojide, üretim tesislerinde, petrol rafinerilerinde ve şehirlerin kopyasını oluşturmakta kullanılmaktadır.
Dijital ikizlerin bir başka özelliği ise sensörlerden gelen gerçek zamanlı bilgileri güncel tutabilmesidir. Bu sayede fiziksel bir nesnenin mevcut durumuna bakabilir, yaşanabilecek zorlukları tahmin edebilirsiniz.
Dijital ikizlerin bu özellikleri sayesinde yeni projelere para ve kaynak yatırımı yapmadan önce simülasyonlar üzerinden varsayımlarda bulunabilirsiniz. Dijital ikizden elde edeceğiniz veriler ile gerçek dünyadaki riskleri azaltabilirsiniz.
Dijital İkiz Nasıl Oluşturulur?
Dijital ikiz oluşturulabilmesi için ilk olarak gerçeklik yakalama teknolojisi ile elde edilmiş olan bir projeye ihtiyaç vardır. Gerçeklik yakalama teknolojisi ile elde edilen proje üzerinden ihtiyaca göre farklı yazılım ve uygulamalar kullanılarak, veriler dijital ikizlere dönüştürülür. Dijital ikiz oluşturma aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Mühendisler tarafından tasarlanan, tesis konfigürasyonunu tanımlayan temel bir yapılandırılmış veri ve belgeler seti ile başlar.
- Elde edilen veriler 2D şemalarla, 3D modellerle ya da lazer taramalarla birlikte kullanılarak daha iyi sonuçlar elde edilir.
- Gerekli bilgi alışverişlerinin, veri geçmişinin ve gerçek zamanlı veri çözümlerinin kullanılmasıyla birlikte Dijital İkiz daha da geliştirilir.
Dijital İkiz Teknolojisinin Geleceği
Dijital ikiz teknolojisi bir çok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak Dijital ikiz teknolojisi sahip olduğu avantajlar ile diğer sektörlerde de aktif olarak kullanılabilecek potansiyele sahip. Örneğin; Hastane yönetimi, afet müdahalesi ile inşaat sektörünün birleştiği alandır. Dijital ikiz teknolojisinden elde edilen projelerin sayısının artmasıyla birlikte sağlık sektöründe kaynakları planlamak ve tahsis etmek çok daha kolay olacaktır.
Bunun dışında ise hükümetler, şehirlerin altyapılarını geliştirmek için dijital ikizlerden faydalanır. Böylece kaynakları çok daha verimli bir şekilde kullanır ve çok daha iyi sonuçlar elde eder. Aynı zamanda şehirlerin dijital ikizlerini oluşturarak, sanal turizm gelirlerini ciddi bir şekilde artırabilir. Dijital ikiz teknolojisi gelecekte müze ve tarihi mekanlar için aktif olarak kullanılacağı düşünülmektedir. Böylece bu tarz alanların ziyaretleri çok daha kolaylaşacaktır.
Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.