3D lazer tarama, geleneksel tarama yöntemlerine kıyasla tüm ortamlarda daha yüksek doğrulta ve daha hızlı sonuçlar elde edebilmenizi sağlamaktadır. 3D lazer tarama sahip olduğu avantajlar ile farklı sektörlerde, farklı alanlarda ve farklı amaçlarla aktif olarak kullanılmaktadır. 3D lazer taramanın kullanıldığı alanlardan biri de Arkeolojidir. Arkeolojide yapılan işlemlerin tarihi dokuya zarar vermemesi gereklidir. Bu yüzden 3D lazer tarama Arkeolojide sık sık kullanılmaktadır.
3D Lazer Tarama Hangi Durumlarda Kullanılır?
3D lazer tarama başta binaları, manzaraları ve gemileri kaydetmek için kullanılmaktadır. 3D lazer tarama ile elde edilen ekstra veriler; nokta bulutlarından, yüksekliklerden, planlardan ve kesitlerden çarpıcı video geçişlerine, gerçekçi sanal görüntülere ve 3D modellemelere kadar pek çok farklı çıktıya izin verir.
Yüksek doğrulukta elde edilen 3D veriler, yüksek düzeyde ayrıntı gerektiren tarihi binaların BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) modellerini üretmek için kullanılır.
Ayrıca lazer tarama verileri, tekrarlama yoluyla zemin ya da yapı hareketini izlemek ve belirlemek için kullanılabilir.
Lazer Tarama Nasıl Çalışır?
Lazer tarama; göze zarar vermeyen lazerler kullanarak, tarayıcıdan nesnenin yüzeyindeki noktalara olan mesafeyi kaydeder. Bu kaydetme işlemi sonucunda nokta bulutu adı verilen verileri oluşturur. Bu nokta bulutları birleştirilerek, 3D model oluşturulur. Böylece karmaşık nesne ya da yapıların 3D modellemesi kusursuz bir şekilde oluşturulur.
Yersel lazer tarama, havadan manzara / alan kaydetmeye yönelik bir teknik olan LİDAR’a benzer ve genellikle büyük manzara ve alanlar için kullanılmaktadır. Bunun dışında ise çeşitli tarihi eser ya da farklı küçük nesnelerin taranması işlemi için daha küçük 3D lazer tarayıcılar tercih edilir.
3D lazer tarama ile elde edilen sonuçlar yüksek doğrulukta olduğu ve taranan nesneye herhangi bir zarar vermediği için arkeolojide aktif olarak kullanılmaktadır. Arkeolojide 3D lazer tarama işlemine şu 2 projeyi örnek olarak gösterebiliriz;
Proje 1: Ani Harabeleri – Surp Prikitch Kilisesi
Ani, turistler tarafından sık sık tercih edilen ve Kars’ta bulunan bir orta çağ Ermeni şehridir. Kilise 1930 yılında yıldırım düşmesiyle birlikte yarısı çökmüştür. Ardından 2013 yılında Solvotek olarak kilisenin ve düşmüş kayaların belgelemesi işlemleri ile ilgili Cyark ve WMF ile birlikte projede yer aldık. Kilisesinin stabilizasyonu ve korunması için ortak projeye geliştirildi. Projenin çıktıları ise 3D modeller, tarama verileri, ortofotolar, 360 görüntüler ve diğer bazı görselleştirme ürünleriydi.
Proje 2: İvriz Kaya Kabartmaları
İvriz Kaya Kabartmaları, Konya’nın Ereğli ilçesine yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunan İvriz köyü yakınlarında bulunmaktadır. Solvotek olarak Ambarderesi ve İvriz Kaya Kabartmalarının 3D lazer tarama ile belgelenmesi işlemini gerçekleştirdik. Çalışmalarımız kapsamında yüksek çözünürlüklü lazer tarama verilerini kullandık. Bu veriler ile detaylı mesh model ve ortofotolar ürettik.
Solvotek Mühendislik, gelişmiş ölçüm tekniklerini farklı disiplinlerde kullanarak etkili çözümler üreten bir mühendislik firmasıdır. Sağladığımız hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.